Yesman, aneb umění říkat ne

Normální

Jsem v podstatě kreativec šmrncnutej čistokrevným businessmanem. Mám rád čísla a analýzy, baví mě Big Data a reporty, ale čísla pro mě nejsou cíl, ale prostředek. Důkaz toho, že něco dává nebo nedává smysl, že to dělám nebo nedělám dobře. Zkrátka kdo chce podnikat, musí umět počítat a musí počítat pořád. Protože ve výsledku čísla jsou jediným měřitelným ukazatelem úspěchu v podnikání.

Jenže k tomu jsem taky kreativec a vizionář a nadchávací typ. Baví mě vše nové a neprozkoumané, rád se vrhám do nových věcí a výzev. Jsem přesně ten typ člověka, který se podívá na zelenou louku a vidí jak by měl přesně vypadat dům, který se na ní postaví, jak se bude jmenovat, kdo v něm bude bydlet a jak jim ho představit a prodat. Dokážu pro tuhle myšlenku nadchnout i lidi kolem sebe, kteří mi věří a jdou ten dům stavět se mnou. Nejsem totiž moc dobrej operativec a potřebuju k sobě lidi, kteří jsou můj opak. Třeba nemají takovou představivost, ale dokáží mojí myšlenku zhmotnit tak, jak bych to já nedokázal. Můj největší přínos je tedy vždy na začátku projektu. Nedovedu si představit, že bych měl jednu firmu řídit 15 let. Chybělo by mi to vzrušení na začátku.

Problém je, že se často nadchnu pro více myšlenek najednou a neřeším v tu chvíli, jak to všechno zvládnu. Tohle se se mnou táhne už dlouho a když jsem ještě byl zaměstnanec, slyšel jsem stejnou výtku od dvou mých šéfů v různých firmách nezávisle na sobě – neumíš říkat NE. Jsem yesman. Často si tím sám sobě přidělávám starosti, ale strašně těžko se tomu odolává. Protože žijeme v době, která umožňuje realizovat spoustu skvělých věcí a v zemi, kde je spousta šikovných lidí s dobrými nápady. Nicméně v poslední době jsem si začal uvědomovat, že to není dobře. Přistihl jsem se opakovaně v situacích, kdy jsem toho měl tolik rozdělaného, že mě to negativně ovlivňovalo. V hlavě guláš a nebyl jsem schopen se na nic pořádně soustředit.

Focus. Klíčové slovo pro úspěch. Myslím si, že je v podstatě jedno, v jakém oboru člověk dělá (když to není třeba prodej VHS kazet :), ale je potřeba vydržet dostatečně dlouho a soustředěně dělat jednu věc a úspěch se časem dostaví. Dokonce ani nevadí dělat chyby. Naopak, kdo nedělá chyby, tak to znamená, že se bojí pousouvat a začne stagnovat. Důležité je mít jen selský rozum, aby ty chyby nebyly fatální. A focus. Takže jsem začal vědomně říkat NE a snažím se dělat co nejméně věcí, ale co nejlépe. Nikdy asi nebudu dělat jen jednu věc. Protože přemýšlet nad více věcmi mi umožňuje dívat se na problémy a situace z různých úhlů pohledu, což je zase dobré pro to, aby si člověk nenasadil klapky na oči a nešel tředa špatnou cestou. Ale striktně odděluju moji exekutivní roli (tu má pouze jeden projekt) a moji mentorskou/investorskou roli (tu mají ostatní).

2 komentáře: „Yesman, aneb umění říkat ne

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.